Konijnen en cavia's

Konijnen en cavia's komen steeds vaker in de trimsalon. Vooral in de ruiperiode kunnen deze dieren wel wat hulp gebruiken.
Afhankelijk van de vachtsoort van het konijn of cavia moeten deze regelmatig gecontroleerd worden op klitten en vervuiling.
Bij een angorakonijn of langharige cavia dient dit dagelijks te gebeuren om klitten te voorkomen. Terwijl bij een kortharig konijn of cavia hulp vaak niet nodig is, desgewenst kunt u het dier afnemen met een vochtige microvezeldoekje of washandje om de loszittende haren te verwijderen.
U kunt in de trimsalon terecht voor overmatig verharen, het verwijderen van klitten, voorkomen van vacht-, en huidproblemen en het knippen van de nagels.
Een konijn gaat ongeveer om de drie maanden in de rui, om klitten te voorkomen is het aan te raden om 4 maal per jaar een bezoek te brengen aan de trimsalon, afhankelijk van de conditie en eigen onderhoud.


Konijnen

Konijnen die erg in de rui zitten kunnen erg veel haren inslikken. Deze kunnen haarballen vormen en het maagdarmkanaal verstoppen. In de ruiperiode kan de vacht gaan klitten. Niet alleen zijn deze klitten erg pijnlijk, maar ze vormen ook een risico op besmetting met bacteriën, schimmels en ongedierte (maden).

In de trimsalon wordt het konijn geborsteld en gekamt, ook worden als dit nodig is de nagels geknipt.

Bij veel vachtproblemen kan de tondeuse eraan te pas komen. Sommige dieren kunnen last hebben van diarree of incontinentie, dan raad ik aan zijn om het achterste gedeelte te scheren om besmetting met ongedierte te voorkomen.


Cavia's

Langharige cavia's hebben ook vachtverzorging nodig om klitvorming te voorkomen. Sommige vachten blijven doorgroeien en dienen dagelijks gecontroleerd te worden op klitten. In de trimsalon wordt de cavia geborsteld en gekamt, klitten worden verwijderd en eventueel wordt de vacht ingekort. Zo nodig worden de nagels geknipt. .